loader
COMPTE D'USUARI

Entra amb la teva compte

o

Registra't per comprar a la nostre tenda

NOTÍCIES

Wine tourism 01

OBRINT LES PORTES A L'ENOTURISME

Quan l’expert Manuel Romero, fundador de Dinamiza Asesores, diu que l’enoturisme és el negoci de la felicitat, no hi puc estar més d’acord. Intueixo que la seva definició està directament relacionada amb la satisfacció que produeix visitar un celler i beure vi, i aprendre, però també i essencialment gaudir de l’hedonisme en un temps reposat que generalment és compartit amb amics. Si a l’enoturisme hi afegim la dimensió paisatgística, podem redoblar els nivells de felicitat obtinguts. Els japonesos han batejat amb el nom de “shinrin-yoku” el benestar que els aporta estar en contacte amb la natura; una pràctica que la ciència ha demostrat que ajuda a produir més hormones de la felicitat. 

Entrebosc té clar que celler i paisatge són un binomi indissociable. Al Mas Pubill, la masia imponent que data del segle XVII, l’enoturisme s’hi desplegarà a finals d’any en una comunió natural amb l’entorn de bosc i vinya que desprèn aromes infinites. La bellesa d’un paratge desconegut i distant es redobla quan es recorre a peu, en bicicleta i, encara més, en buggie. Lluny de mirades i de sorolls, només els que li pertanyen a la muntanya. El del vent, el dels ocells que només els ornitòlegs distingeixen, el del tractor que llaura o sega... I el bat de sol que s’esquiva tan sols a l’ombra dels pins. 

Al bell mig de la geografia catalana, a Castellfollit del Boix, mentre creix sense pressa la vinya més jove de mandó d’Entrebosc, germina la llavor enoturística d’un espai que, anys enrere, havia acollit vida i producció enològica. Les obres de remodelació del Mas Pubill enfilen la recta final i l’espai, passat l’estiu, esdevindrà una boutique winery amb la intenció d’obrir els caps de setmana i fer submergir al visitant en la cultura del vi. Amb materials nobles com la pedra, la fusta, el ferro... el Mas encara aquestes setmanes la fase final de les obres i deixa veure una arquitectura moderna sobre la pell i els murs antics que la sostenen. Fins i tot el pantone està en sintonia. La força de la història i de la tradició combina naturalment amb la funcionalitat i el minimalisme dissenyats al seu interior per acollir esdeveniments d’empresa, incentius i activitats formatives, però principalment turistes interessats en el món del vi. Els acolliran els xipresos, els arbres fruiters i la vinya en formes i colors diferents segons l’estació de l’any. 

Al ventre del Mas Pubill, sales diàfanes i multifuncionals, amb un mirador natural que emmarca el porxo primer i el bosc i la muntanya, després. I dos espais per al gaudi i per a la descoberta del que és essencial: els vins i les històries que els vehiculen. Entrebosc obrirà un wine bar i una agrobotiga al Mas. Evidentment l’Entrebosc blanc (picapoll) i negre (cabernet franc) es podran tastar a copes, però si el temps i la companyia ho permet, la millor opció serà compartir ampolla i fer-ho a l’aire lliure, amb vistes envejables i tot el temps volgut. Vins que demanen curiositat, temps, respir i estones sinceres. A l’agrobotiga es podran comprar per tornar a beure a casa, però també hi haurà mongetes de Castellfollit del Boix i oli d’oliva verge extra de la varietat corbella, autòctona a la regió del Pla de Bages, l’oove d’Entrebosc. Aquest és el punt de partida però els prestatges aniran incorporant nous productes de qualitat i proximitat, pilars de la Dieta Mediterrània que forma part de la Llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.  Aliments amb etiqueta ecològica i sostenible, de la terra, que fan bo el claim “from farm to table”. 

La visita al celler, amb reserva prèvia, podrà tenir tantes modalitats com el visitant pugui imaginar i Entrebosc oferir. L’oferta es dissenyarà atenent a la segmentació de públics. Però hi haurà un bàsic que s’articularà sobre el  triangle de recorregut per les vinyes i les oliveres, el molí del Pubill i el tast al Mas, amb vins i altres productes com embotits i formatges que vehicularan acords geogràfics i emocionals. Aturar-se al molí d’aigua, que tot just ha restaurat la seva arquitectura, a l’ombra del bat de sol feréstec de l’estiu, fa venir set, però també educa. És una experència vital. Les activistes de l’Optimot estarien contentes de veure com el català més desconegut preval en els espais naturals i patrimonials del Bages. Sí, tots sabem què és la bassa i l’arbre, la biga i el rodet i el canal, però i la tramuja, el riscle, la nadilla, el collferro o el carcavà?

Ningú no pot negar que l’enoturisme és el negoci de la felicitat. I també el que ens fa resseguir i aprendre pels camins del vi i de la llengua que molts donaven per oblidats. 

 

By Ruth Troyano